Založ si blog

Aká je voľná kapacita na ťažbu Bitcoin-ov ?

Ak by Bitcoin alebo iná cryptomena bola hrou a tobôž pyramídovou, tak odpoveď na nadpisovú otázku by bola – Nekonečná. Ale vzhľadom na to, že cryptomeny sú seriózna záležitosť, tak som sa rozhodol trochu venovať tomu, aké sú možnosti na získanie ťažobného priestoru. Pod mojimi blogmi sa často dookola niektorí pýtajú totiž, či bitcoin nie je pyramídová hra. Zvláštne, že keď píšem o tom, ako veľké korporácie do tohto prostredia investujú, sa podobné komentáre neobjavujú. Ale ak sa nemýlim, i pod týmto blogom bude minimálne jeden ak nie viac podobných komentárov.

Keďže popularita, či už Bitcoinu alebo iných cryptomien rastie a to zásadne, tak nároky na výpočtovú silu narastajú tiež. Najväčšiu ťažobnú silu získate pochopiteľne nákupom vlastných prístrojov. Má to však háčik. V našich podmienkach hlavne v tom, že výnos mínus prevádzkové náklady môže mať za následok, že budete stratoví. Predovšetkým ak sa to týka Bitcoinu. Preto prevažná väčšina ťažobných spoločností majú svoje zariadenia v krajinách, kde sú veľmi nízke náklady na elektrinu, priestory a podobne, takže najčastejšie v Ázii. Prístroje tiež vyžadujú vyššiu vstupnú investíciu.

Pre našinca je ďaleko viac dostupnejšia možnosť vstupu do „cloud miningu“. Čiže zakúpenia podielu, časti ťažobnej sily spoločnosti. Ako s dolovaním Bitcoinov začať, som písal TU . Dnes však chcem uviesť vybrané možnosti a hlavne napísať aké sú limity. Korektná spoločnosť totiž môže predávať iba toľko ťažobnej sily koľko jej vlastní. Napríklad SCRYPT je špecifická spoločnosť z viacerých dôvodov. Nie len, že som nenašiel rentabilnejšiu, čo je spôsobené, že dolujú rôzne coiny, ale ako jedna z mála spoločností umožňuje nakúpiť ťažobnú silu a predať ju kedy chcete.

SCRYPT uvádza aj tzv „rankings“ kde je poradie podielnikov. Najväčší investor vlastní ťažobnú silu 28,871,204 KHS a to mu prináša denný výnos cca 5,3 BTC /cca 11221,27 EUR denne/. Je však možnosť kúpiť aktuálne až taký objem? Za istých okolností áno. Keď som v momente písania tohto blogu stiahol aktuálnu ponuku, tak súhrnne bolo na predaj cca 28,978,756 KHS, ale nie každá za rovnakú cenu. Cena za KHS sa pohybovala od 1119 Satoshi až po 1194 Satoshi. Dopyt na druhej strane dosahoval v danom momente objem 17,867 856 KHS. Ale prečo sa všetko nepredalo samozrejme tkvie v dopytovanej cene, ktorá bola v rozmedzí od 1120 Satoshi po 1045 Satoshi. Každopádne pri stanovení pri kúpe, či pri predaji tej správnej ceny, nakúpite a predáte ťažobnú silu veľmi rýchlo. Ak by ste chceli skúpiť všetku aktuálne ponúkanú ťažobnú silu museli by ste investovať cca 72000 USD. Denný výnos by následne dosahoval cca 1188 USD. Viac však by ste mohli investovať ťažšie. Takže napríklad táto spoločnosť má limity niekde tu.

CEX bohužiaľ patrí aktuálne k menej rentabilným ťažobným spoločnostiam, ale rovnako môžete nakúpiť a predať ťažobnú silu kedy chcete. Výnos je otázny, a rentabilitu hlavne zvyšujú vyťažené okrem Bitcoin aj iné meny. GHs môžete zakúpiť alebo predať za Bitcoin, Litecoin, EUR alebo USD. Podľa toho za čo kupujete alebo predávate, je rozdielna trhová kapacita. napríklad za BTC by ste si v tomto momente kúpiť maximálne cca 277, 707 GHs pri cene za GHs od 70912 Satoshi  po 72556 Satoshi.

Väčšina ťažobných spoločností však umožňuje iba zakúpiť podiel, buď na neurčitú dobu alebo časovo limitovaný kontrakt. S následne vyťaženými Bitcoinami môžete naložiť ako chcete, buď si ich nechať vyplatiť alebo si nastavíte automatický nákup, reinvestovanie, ťažobnej sily.

Napríklad ZEUS ponúka kontrakty na dobu neurčitú. Cena za GHs sa pohybuje cca 0.00402992 BTC. 1GHs následne ťaží cca 200 Satoshi denne.

Už rentabilnejšia je nórska spoločnosť CloudMINR. Tu však kupujete kontrakt na 5 rokov. Zaujímavé je, že Vám ponúkajú na mesiac, na skúšku zadarmo 100KHS ťažobnej sily. Za mesiac vám táto sila vyťaží cca 600,000 Satoshi. Za ne si môžete kúpiť ťažobnú silu a ďalej ťažiť. Ak by ste si však chceli vyplatiť výnos, musíte mať zakúpený kontrakt. Ono o tie zadarmo vyťažené Bitcoiny neprídete, akurát, že na vyplácanie je potrebné investovať a to minimálne 0,12 BTC za 100 KSH. Ak si nenastavíte automatické reinvestovanie, výnosy Vám budú vyplatené raz za týždeň v nedeľu.

V oblasti ťažby BTC je spoločností, ktoré umožňujú združenú ťažbu omnoho viac, ale limity sú. Ešte lepšie je limity vidieť na možnosti zakúpiť kontrakty na ťažbu iných mien než BTC. Tam napríklad GENESIS má túto kapacitu vypredanú.

Takže ťažbe, či už Bitcoinov alebo iných mien je výpočtový proces, permanentný a stály, nevyhnutný k tomu aby dané meny mohli existovať. Výnosy sú vyplácané hlavne z poplatkov za transakcie, čo v prípade BTC je asi najdrahšie, ale to obrovské množstvo transakcií za sekundu po celom svete nie je zanedbateľné. Investícia do ťažby je regulárna podnikateľská, či investičná záležitosť, rovnaká ako investícia do ktorejkoľvek inej časti celého sektoru.

Popularita všeobecne rastie, nie len u bežných Ľudí, ale ako som písal v iných blogoch ale veľkých nadnárodných spoločností.Bude to zrejme tým, že cryptomeny priniesli na globálnej úrovni alternatívu v oblasti mien, prakticky to po čom mnohí túžili. Aby hodnotu peňazí nemali pod takmer plnou kontrolou banky a politici, ale ľudia samotní. Zatiaľ sa proces presadzovania elektronických mien zdá byť nezastaviteľný.

 

 

Andrej Danko – nepochopený vizionár

11.11.2023

Neveril by som, že jedného dňa budem schopný napísať tento blog, v ktorom by som chcel upozorniť na to, že je nešťastím, keď sa myšlienka „národného menu“ nepretaví do reality. Škoda, že pán Danko nedostal príležitosť prezentovať svoju víziu v celom rozsahu a ako po mnohý krát ostal nepochopený. Verím, že ja som ju pochopil správne. Dostať na stôl [...]

Kto z voličov si želá „Mafiánsky štát“ ?

24.09.2023

Na jednej strane je zarážajúce, že strach z utečencov je tak významným hnacím motorom na dosiahnutie výnimočného výsledku vo voľbách a na druhej strane chýba obava zo zverenia moci do rúk organizovaného zločinu. Pričom väčšina z tých, čo sa najviac obávajú „migrantov“ ich nevidela, nevidí a nebude vidieť. Avšak prevažná časť tých istých voličov sa [...]

Istý nevinou obvineného si môže byť jedine jeho kumpán

06.09.2023

Viete si predstaviť, že orgány činné v trestnom konaní by zahájili vyšetrovanie, alebo by nebodaj padlo obvinenie niekoho z Vašich príbuzných? Ako veľmi by ste si boli istí jeho/jej nevinou? Skúste ste si na tú otázku úprimne odpovedať. A išlo by pritom o príbuzného, o rodinu, o človeka ktorého možno poznáte od detstva. A teraz druhá otázka. Bol by obvinený nejaký [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 58
Celková čítanosť: 352580x
Priemerná čítanosť článkov: 6079x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy