Založ si blog

Aké sú náklady na ťažbu Bitcoinov ?

Ťažba Bitcoinov či inej cryptomeny nie je ako ťažba nerastov. Ťažbou sa označuje nepretržitý výpočtový proces siete, ktorá danú menu nie len vytvára, ale hlavne udržuje jej existenciu. Ťažbe Bitcoinov sa už v istom smere venoval TU. Dostával som však otázky týkajúce sa vstupných nákladov, výnosnosti a podobne a tak som sa rozhodol viac venovať mojim skúsenostiam s pohľadom na tento aspekt ťažby. Ťažbou sa teda netlačia nové peniaze, ako to býva u klasických mien často zvykom, ale z času na čas sa nový „peniaz“ objaví. Hlavne sa ťažbou zabezpečujú transakcie a vôbec existencia už vyťažených peňazí.

Jedna z možností je samozrejme zakúpenie software-ového a hardware-ového vybavenia za tisíce eur, jeho inštalácia, nájdenie si vhodnej spoločnosti, ktorá ho zapojí do siete, jeho údržba a hlavne platba režijných nákladov. Priznám sa, že moje prvotné úvahy šli týmto smerom, ale po zozbieraní informácii som sa rozhodol inak. V našej krajine je ťažba týmto spôsobom veľmi málo rentabilná. Navyše je často iný prístroj na ťažbu Bitcoinov a iný na ťažbu napríklad LTC či DOGE alebo iných mien.

Omnoho dostupnejšia a hlavne nákladovo minimálne zaťažujúca je tzv „združená“ alebo „cloud“ ťažba. Vtedy niekde síce potrebujete software stiahnuť a inštalovať, ale častejšie si skôr zakúpite podiel – ťažobnú silu – a dostávate podiely.

Tajomstvom úspechu týchto spoločností je predovšetkým ich šikovnosť, umiestnenie výpočtovej techniky v správnej krajine, rozloženie ťažobnej sily čo najefektívnejšie a podobne.

V takomto prípade si môžete zakúpiť ťažobnú silu prakticky výhradne za BTC / Bitcoiny. Tie môžete získať predajom služieb, tovarov alebo si ich kúpiť. Tie prvé dve varianty som zmienil zámerne, lebo aj prostredníctvom spoločnosti, ktorá poskytuje Debetné karty na výber hotovosti z bežného bankomatu, sa dá umiestniť do internetového obchodu možnosť platiť bitcoinom. A cez kartu si potom vyberiete napríklad euro. A iných technických možnostiach ako prijímať platby bitcoinom napíšem niekedy nabudúce. Ak bitcoiny nezarábate, je potrebné si ich kúpiť napríklad cez EXMO, kde zároveň získate elektronické peňaženky, takže ich nepotrebujete mať vo svojom počítači, alebo cez CEX, kde nakúpite pohodlne aj kartou. Pre trpezlivých, ktorí nechcú riskovať svoje existujúce peniaze sa dá začať aj získaním Bitcoinov či iných cryptomien zadarmo.

Ak máte Bitcoiny môžete si niekde zakúpiť ťažobnú silu. Aby som nemusel prepočítavať všetko nižšie uvediem aktuálny kurz z EXMO 1BTC=213,35 EUR a pre upresnenie 1BTC = 100 000 000 Satoshi.

Kontrakty sa zakupujú najčastejšie na obmedzené alebo neobmedzené obdobie ale existujú spoločnosti kde kontrakty môžete kúpiť a obratom aj predať. Kým ich máte tak ťažíte, a dokonca ťažíte aj keď dáte ponuku na predaj, ale ešte nepredáte.

Najdostupnejšia ťažobná sila je v spoločnosti SCRYPT.Tu nakupujete tzv khs. Je potrebné si tam poslať minimálne 0.0005 BTC / 50 000 Satoshi, čo je skutočne veľmi málo a hneď po pripísaní depozitu, či trvá niekoľko minút môžete nakupovať a predávať ťažobnú silu kedy chcete. Minimály objem transakcie, ktorá nie je spoplatnená, je 1 KHS a jeho cena? Toto je veľmi zaujímavá téme. Nedávno sa na internete rozšírili rôzne fámy a cena za 1 khs klesla na cca 980 Satoshi. Samozrejme neprajné fámy boli len jednou časťou dôvodu, druhou bolo, že spoločnosť nakúpila kontajner nových strojov a investori sa obávali, že ich ťažobná sila pôjde do predaja. Akonáhle sa všetky fámy rozplynuli tak sa cena za 1 khs šplhá na 1400 Satoshi. Najčastejšiu cenu, ktorú som si odsledoval za viac než pol roka je cca 1200 Satoshi. Toto je tiež azda jediná spoločnosť, kde existuje kalkulačka výnosu, ktorý je aktuálne pri kúpe 100 000 khs mesačne cca 130 eur. Inak výnos sa vypláca každých cca 10 min, dá sa zapnúť automatický nákup za vyťažené peniaze, ktorý sa koná cca každé 3 hodiny. Táto spoločnosť síce vypláca výnosy v BTC ale BTC neťaží. Ťaží všetky možné ostatné cryptomeny podľa toho, čo je najrentabilnejšie. Podľa slov administrátora, s ktorým tu môžete komunikovať priamo, to umožňuje byť rentabilný aj keď by ešte kurz bitcoinu poklesol.

Spoliehať sa ako investor iba na jednu spoločnosť možno nie je ideálne, ja sám mám rozložené prostriedky aj v iných spoločnostiach i keď výnosnosť nie je až tak vysoká.

CloudMINR – nórska spoločnosť. Po registrácii dostanete 100 GHs zadarmo. Táto spoločnosť predáva kontrakty na 5 rokov. Kontrakt zadarmo je len na mesiac, na skúšku, ale je a škoda toho nevyužiť. 100 GHs na 5 rokov je tiež objem minimálneho nákupu. Takže objem nákupu je po stovkách GHs na 5 rokov. Bežná cena za 1GHS je 0,0012BTC, takže nákup musí byť minimálne za 0,12 BTC. Avšak pomerne dosť často ponúkajú akcie, kde cena za 1 GHs poklesne na 0,00088 BTC. Výnosy sa pripočítavajú denne, ale výplata je každý týždeň v nedeľu tesne pred polnocou. Tiež je možnosť buď automatickej reinvestície alebo manuálnej, kde limit nákupu 100GHs ako min neplatí.a aj cena za 1 GHs je 0,0009 BTC. Výnos je, ako som spomínal, o niečo menší než v SCRYPT a dosahuje cca 120% ročne, pričom z celkového 5 ročného výnosu je potrebné odpočítať vstupnú cenu.

CEX – podobne ako pri SCRYPT môžete kedykoľvek nakúpiť a predať. Minimálna hodnota transakcie, prakticky akejkoľvek na tejto stránke je 0,01 BTC. Cena za 1GHs je cca 57 500 Satoshi. Výnosnosť sa nedá predpovedať. Navyše neťažíte iba BTC ale najčastejšie ešte NMC. Režijné poplatky vám z výnosov systém strháva v istých intervaloch. Výnos závisí aj od doby ako dlho bolo hľadanie bloku. Čím rýchlejšie sa zrealizujú výpočtové procesy tým je réžia lacnejšia. Nevýhodou je ešte, že ako pri nákupe tak i pri predaji si burza účtuje poplatok vyjadrený v percentách, narozdiel od SCRYPT u, kde poplatky pri nákupe, či predaji ťažobnej sily neplatíte. Pre mňa tu ťažba nebola rentabilná.

GENESIS – minimálna investícia je 0,05 THs a to za cenu 24,49 USD. Výhodou je, že môžete platiť priamo kartou, avšak pri takejto forme platby musí byť nákup minimálne za 50 USD. Inak môžete nakupovať aj za BTC, Doge, LTC či Darkcoin. Bohužiaľ iba ťažobnú silu na ťažbu BTC. Scrypt je síce vypredaný ale cez sha256 ponúkajú ťažbu nasledovných mien Bitcoin, Unobtanium, Bitcoin Dark, Litecoin and Darkcoin. Tiež umožňujú využiť tzv.“Genesis Mining Advanced Autotrader“ čo je princíp na ktorom ťaží SCRYPT avšak nie až s takou efektivitou. Rentabilitu neuvádzajú a ani nechcú. Ja som ju síce minule uviedol podľa mojich skúseností, ale radšej teraz zaujmem stanovisko spoločnosti. Výhodou je denné vyplácanie vydolovanej meny, pričom sami rozhodujete o pomere rozloženia zakúpenej ťažobnej sily. Kontrakt je doživotný. Ak nemáte peňaženky, môžete použiť tie čo máte na EXMO alebo CEX

ZEUS – Tu je výhoda doživotného kontraktu a ponúkajú mnoho variant, s minimálnym objemom nákupu sa mení cena. Minimálne je potrebné zakúpiť 1 GHs a tu buď z Halley GHS za cenu od 0,309USD/GHs, BATCH III za cenu 0,889 USD/Ghs alebo BATCH II za cenu od 0,359 USD/GHs. Výplata je na vás, ale existuje možnosť automatických reinvestícii. Vzhľadom na to, aké kontrakty sú ešte na predaj je táto spoločnosť dostupná skôr investorom ochotných investovať minimálne cca 1,5 BTC. Z výnosov strháva spoločnosť režijné poplatky vo výške cca 0,0016/GHS/deň a výnos sa dosahuje cca 0.01123672 BTC/deň na 1THs. Takže efektivitu si ľahko spočítate. Bohužiaľ nič moc.

O spoločnostiach, kde pre ťažbu je okrem zakúpenia kontraktu potrebné stiahnuť aj software som nepísal, lebo s nimi nemám skúsenosti.

 

 

Andrej Danko – nepochopený vizionár

11.11.2023

Neveril by som, že jedného dňa budem schopný napísať tento blog, v ktorom by som chcel upozorniť na to, že je nešťastím, keď sa myšlienka „národného menu“ nepretaví do reality. Škoda, že pán Danko nedostal príležitosť prezentovať svoju víziu v celom rozsahu a ako po mnohý krát ostal nepochopený. Verím, že ja som ju pochopil správne. Dostať na stôl [...]

Kto z voličov si želá „Mafiánsky štát“ ?

24.09.2023

Na jednej strane je zarážajúce, že strach z utečencov je tak významným hnacím motorom na dosiahnutie výnimočného výsledku vo voľbách a na druhej strane chýba obava zo zverenia moci do rúk organizovaného zločinu. Pričom väčšina z tých, čo sa najviac obávajú „migrantov“ ich nevidela, nevidí a nebude vidieť. Avšak prevažná časť tých istých voličov sa [...]

Istý nevinou obvineného si môže byť jedine jeho kumpán

06.09.2023

Viete si predstaviť, že orgány činné v trestnom konaní by zahájili vyšetrovanie, alebo by nebodaj padlo obvinenie niekoho z Vašich príbuzných? Ako veľmi by ste si boli istí jeho/jej nevinou? Skúste ste si na tú otázku úprimne odpovedať. A išlo by pritom o príbuzného, o rodinu, o človeka ktorého možno poznáte od detstva. A teraz druhá otázka. Bol by obvinený nejaký [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 58
Celková čítanosť: 352835x
Priemerná čítanosť článkov: 6083x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy