Alternatíva GOOGLE existuje. TOR

12. októbra 2014, peterturciansky, Nezaradené

Vadí vám, že prehliadač google o Vás zaznamenáva až príliš informácií?

Existuje riešenie. Možno ešte má pred sebou veľa úskalí, lebo i keď google na jednej strane ponúka mnoho služieb, mnoho výhod, nič nie je zadarmo. Mnoho ľudí si už uvedomilo, že reklamy sa mu počas vyhľadávania zobrazujú čo najviac blízko jeho záujmom. A keby len záujmy, už sa zbierajú údaje o pohybe, o obsahu komunikácie, o tom aký prístroj kedy používam atď atď.

Mne osobne najviac vadí, že google nedokáže zabezpečiť ochranu osobných údajov, ani keď ho človek upozorňuje. Myslím si, že sloboda internetu sa nemôže meniť na kontrašpionážny nástroj, kde si kto che čo chce zisťuje o druhej osobe. To sú asi výzvy budúcnosti.

Nedávno som písal dosť o cryptomenách, a o tom, ako sa dá s nimi efektívne začať cez Bitcoiny či Doge coiny zadarmo. Bitcoin je síce asi top cryptomena, ale anonymnejšia je Dark coin. Pri Bitcoinoch sú overiteľné platobné operácie, teda viete z ktorej peňaženky do ktorej koľko ich šlo. No v poslednom čas  sa objavili snahy vytvárať databázu kde sa k emailu pridelí Bitcoinová peňaženka a z anonymnej meny je rázom neanonymná.

Čo však s prehliadačom. I tu je riešenie. TOR Výhod je hneď niekoľko. Nie len, že človek surfuje anonymne, to znamená, že o jeho pohybe na internete sa negeneruje mapa, ale samotný prehliadač sa nemusí nikde inštalovať. Je ho teda možné používať z USB kľúča. Tak ako mnoho iných portable programov.

Osobne s ním nemám veľa skúseností, ani nie som IT. Jediné čo viem, že je to cesta do sveta, kde ľuďom na internete záleží na anonymite. Možno tu niekto napíše skúseností viac a možno časom projekt zapadne prachom, lebo zber informácii má vyššiu cenu a tak finančné krytie niečoho ako google bude vždy vyššie či by bolo alebo nebolo ziskové.