Založ si blog

Istý nevinou obvineného si môže byť jedine jeho kumpán

Viete si predstaviť, že orgány činné v trestnom konaní by zahájili vyšetrovanie, alebo by nebodaj padlo obvinenie niekoho z Vašich príbuzných? Ako veľmi by ste si boli istí jeho/jej nevinou? Skúste ste si na tú otázku úprimne odpovedať. A išlo by pritom o príbuzného, o rodinu, o človeka ktorého možno poznáte od detstva.

A teraz druhá otázka. Bol by obvinený nejaký Váš kamarát, možno zo základnej školy, zo strednej, vysokej, niekto koho ste spoznali pred pár rokmi a podobne. Vyberte si hocikoho z Vášho blízkeho okolia a položte si otázku, či by ste si boli istí jeho vinou alebo nevinou? Zvykne sa hovoriť, že či by ste dali za neho ruku do ohňa.

No skúste si vybaviť kto zvyčajne s najväčšou istotou o druhom tvrdí, že je nevinný a nie je to jeho advokát? Ja si myslím, že najčastejšie sa jedná o niekoho, kto má prsty namočené v rovnakej veci. Jedine ten si môže byť istý, že obvinený je nevinný ako každý iný, kto si odpykáva trest. Najhorlivejšie obhajuje zločinca jeho kumpán. Má to svoju logiku, lebo ak dokáže svojim vplyvom zmeniť výsledok procesu, ochráni tým aj sám seba.

Aký iný dôvod existuje na to, aby sa niekto staval do pozície sudcu a vyriekol ortieľ? Áno, je tu ešte dôvod. Marketingový. Ak sa jedná o politika a vytváranie zdania neobjektívneho vyšetrovania, či rozhodovania súdu, čo je v istej časti verejnosti populárne. Takýto politik však riskuje to, že poslucháč si uvedomí nezmyselnosť tvrdenia. Bežný človek a politik v tomto smere by nemal byť výnimkou, nemá prístup do spisov, k dôkazom a pod. Nebezpečné je, ak sa výrok o vine a nevine spája s postojom, že ak daný politik vyhrá voľby, získa moc, tak dotyčný obvinený bude nevinný. Tomu rozumiem tak, že politik svojim vplyvom zabezpečí výsledok trestného konania tak aby korešpondoval s jeho názorom. Bez ohľadu na spis, dôkazy a pod. To tu ale už bolo. Už tu bola doba, kedy bol rozsudok jasný skôr než bol obvinený zadržaný. Politik, ktorého cieľom je mať moc nad justíciou nesmie byť zvolený. Alebo tie desiatky odsúdených pohlavárov, nominantov strany a iných osôb úzko napojených na vládnu moc bolo odsúdených nespravodlivo? Politikom netreba iba veriť, ale treba aj dobre počúvať čo hovoria, lebo niekedy toho povedia viac, než z ich úst zaznie.

Andrej Danko – nepochopený vizionár

11.11.2023

Neveril by som, že jedného dňa budem schopný napísať tento blog, v ktorom by som chcel upozorniť na to, že je nešťastím, keď sa myšlienka „národného menu“ nepretaví do reality. Škoda, že pán Danko nedostal príležitosť prezentovať svoju víziu v celom rozsahu a ako po mnohý krát ostal nepochopený. Verím, že ja som ju pochopil správne. Dostať na stôl [...]

Kto z voličov si želá „Mafiánsky štát“ ?

24.09.2023

Na jednej strane je zarážajúce, že strach z utečencov je tak významným hnacím motorom na dosiahnutie výnimočného výsledku vo voľbách a na druhej strane chýba obava zo zverenia moci do rúk organizovaného zločinu. Pričom väčšina z tých, čo sa najviac obávajú „migrantov“ ich nevidela, nevidí a nebude vidieť. Avšak prevažná časť tých istých voličov sa [...]

Kňaz, čo šíri nenávisť je ešte kňazom?

03.09.2023

Nie je to zas tak dávno, čo iní kňazi okolo seba na území Slovenska chŕlili síru zo svojich úst a útočili na vybranú časť spoluobčanov. Mám pocit déjà vu. Tí minulí získali označenie „klérofašisti“. A dnešní? Koho alebo čo reprezentuje dnešný kňaz, ktorý šíri myšlienky obdobného charakteru? Vždy som mal za to, že kňaz, obzvlášť kresťanský, [...]

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30, aktualizované: 08:05

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 58
Celková čítanosť: 353175x
Priemerná čítanosť článkov: 6089x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy