Založ si blog

Je ťažba BITCOIN alebo iných mien Ponziho schéma?

Stretol som sa s viacerými článkami, ktoré sa touto otázkou zaoberali, nakoľko práve v oblasti cryptomien sa objavuje mnoho prípadov, kedy sa ukáže, že šlo o podvod, a mnohí prišli o peniaze. Samozrejme aj mnohí zarobili, ale určite najviac tí, čo vybrali a stránku zavreli. I keď u niektorých projektoch, kde sa jedná napríklad o zhodnotenie investícii napríklad 200% za pár dní, je ponzi schéma zrejmá. U ťažobných spoločností to už nie je také jednoduché. Niektoré ťažobné spoločnosti však museli ukončiť svoju činnosť hlavne keď sa cena BTC ustálila na cca 250 USD za 1 BTC. A nemuseli to byť ponziho schémy.

Ja zastávam názor, že je mnoho indikátorov, podľa ktorých sa dá minimalizovať riziko, že sa jedná o podvod. Medzi ne zaraďujem technickú podporu, kontakt so spoločnosťou, prítomnosť fóra, viazanosť investície atď atď. V realite uvediem moje aktuálne skúsenosti práve s ohľadom na dané parametre.

SCRYPT – daná spoločnosť ma fórum, i keď mnohí ho zneužívajú na vytváranie paniky, aby na nej zarobili, a preto ho mnohí prezývajú „trollbox“ . Je to spoločnosť, ktorá v priemere prináša výnos z investície cca 44%. Prečo ja dôverujem danej spoločnosti? V prvom rade sám som v nej registrovaný od Septembra 2014. Avšak samotná spoločnosť pôsobí v systéme už cca 1,5 roka. Ďalším dôležitým parametrom je prítomnosť podpory, kde môžete otvoriť ticket. Síce nemusíte dostať email vždy, ale Váš problém je vyriešený a až potom ticket zo zoznamu zmizne. Ja som však už dostal email s riešením problému, takže nie je pravdou, že nikdy neodpovedajú. Vašu ťažobnú silu môžete kedykoľvek predať, výnos vybrať a odísť. Výnos sa Vám pripisuje každých 10 min. Ak by sa jednalo o podvod, kto by toto umožnil? Výnos úzko koreluje s cenou elektriny. Práve mesiac Máj bol v tomto búrlivý. Na prelome Apríla Mája totiž došlo z nejakých príčin k narušeniu kontraktu o dodávke elektrickej elektriny. Výnos klesol na cca 20% mesačne a niekedy aj menej. Administrátor denne komunikoval na fóre situáciu, objavovali sa hlásenia po prihlásení, no napriek tomu panika zrazila ceny ťažobnej sily na 600 Satoshi za 1 KHs. Bolo to veľmi zaujímavé. Práve preto, že osobne som mohol komunikovať s administrátorom a každé jeho stanovisko sa dalo overiť, som panike nepodľahol. Po jednaní s dodávateľom elektriny sa stanovil termín návratu na štandardný výnos 44% od 1.Júna. A bolo tomu tak. Takže dnes je to ako pred Májom a samozrejme cena za KHs stúpa tam kde sa pohybovala v minulosti. Dnes cca 1130 Satoshi za KHs. To že tento projekt je stabilný už pozná viacero ľudí, lebo dostal som správy od niekoľkých, ktorým sa investícia za 2 mesiace vrátila, takže aktuálne tam už majú iba ťažobnú silu zakúpenú len za výnosy.

Napriek tomu, že spoločnosť  SCRYPT považujem za stabilnú a bezpečnú, je dobré svoje investície rozložiť. Ja ich mám  v nasledovných spoločnostiach, pri ktorých v krátkosti uvediem, prečo ich hodnotím za dôveryhodné.

CloudMINR – kontrakt je na 5 rokov. Výnos je cca 10% mesačne z investície. Vyplácajú vždy v Nedeľu, pravidelne, bez problémov, ale iba v Bitcoinoch. Keď využijete akciu na nákup ťažobnej sily, výnos je vyšší. Akcie bývajú pravidelne, teda zľavy aj 30%. Fórum síce nemajú, ale majú zverejnenú adresu v Nórsku, pracovný čas podpory. Ticket síce otvárate, ale overil som si to, všetko funguje ako má a skutočne ako píšu, odpovedajú do pár hodín. Čo je tiež dôležité, majú limitovanú ťažobnú silu, čo je tiež významný signál pre reálny projekt. Limitovaný ťažobný potenciál má aj vyššie uvedená SCRYPT

GENESIS – kontrakt je doživotný, výnosnosť neprezentujú, ale čo je dôležitým faktorom reálnej spoločnosti, je limitovaná ťažobná sila. Práve preto je napríklad Scrypt vypredaný. Ale i keď si zakúpite SHA256 môžete si kedykoľvek rozložiť sami, čo chcete ťažiť. Podstatné je, že musíte mať na príslušnú menu peňaženku. takže celú silu v ľubovoľnom percente môžete rozložiť napríklad na BTC,DOGE a LTC. Vyplácajú denne. Podpora je veľmi funkčná. Môžete tam zatelefonovať, uvádzajú reálnu adresu, email, ale môžete komunikovať aj cez kontaktný formulár. I keď výnosnosť neuvádzajú, ja som si ju prepočítal, podľa aktuálnych výnosov. Osobne tam ťažím iba LTC. Keďže minimálna sila na nákup je 0,05 THs, výnos som prepočítal na túto silu, ktorej hodnota je 22,49 USD alebo 12,793 LTC. Denný výnos pri tejto sile je následne cca 0,0171534 LTC, takže cca 4% mesačne. je to americká spoločnosť, takže výnos evidentne znižuje cena elektriny. Výnos by som mohol zvýšiť efektívnejším rozložením ťažobnej sily medzi menami, ale až taký dobrý nie som, aby som toto vedel.

ZEUS – spoločnosť pri ktorej moju dôveru zvyšuje nielen prítomnosť fóra, ale i veľmi dobrá podpora cez podporné emaily. Kontrakty sú doživotné, pri ťažbe získavate body za ktoré si môžete vylosovať zvýhodnenie pri nákupe kontraktu ako napríklad deň bez ťažobných poplatkov, alebo dvojnásobný, či trojnásobný výnos počas dňa. Ťažiť tu môžete BTC a LTC. Je tam pestrá paleta nákupu ťažobnej sily. V minulých príspevkoch som sa trochu zmýlil, lebo ja som síce prvý kontrakt kupoval za cca 2 BTC, ale minimálna investícia je napríklad 0.00164475 za 1GHs. Mesačný výnos je cca 6%.

HasFlare – toto je moja najnovšia investícia. Táto spoločnosť komunikuje s médiami, a viacero recenzií poukazuje na dôveryhodnosť. Je to Estónska firma, majú uvedenú adresu, telefón, email a kontaktný formulár. Kontaktný formulár som si vyskúšal, potvrdzujem veľmi dobrú odozvu. Môžete si vybrať buď nákup iba Scrypt-u za 4,45 USD za 10GHs alebo SHA256 9,95 za 1MHs alebo kombináciu oboch za 11,95USD za 1MHs, tretí variant je v príprave. Kontrakt je doživotný.  Vyplácajú vo všetkých algoritmoch iba v BTC. Môžete si alokáciu nastavovať, máte prehľadne k dispozícii štatistiky a tak výnos neuvádzajú. Dá sa dosiahnuť výnosnosť, priemerná, presahujúca cca 10% mesačne, vzhľadom na to aké poplatky z výnosu si strhnú za údržbu a energie.

Všetky tieto spoločnosti čo uvádzam osobne za Ponziho schému nepovažujem. Samozrejme názor si môže spraviť každý sám. Ja som tu uviedol argumenty, ktoré ma presvedčili.

Ak si niekto prečítal tento blog ako prvý z mojich blogov a chcel by vedieť viac, v mojich ostatných blogoch sa venujem témam ako kde začať, kde mať peňaženky, ako utratiť Bitcoin, či za Zlato, Striebro, alebo iný tovar či služby na Slovensku, alebo ako získať anonymnú debetnú kartu a vybrať si tak hotovosť v bankomate, samozrejme v mene príslušného štátu, ale posielate si tam Bitcoiny. Verím, že moje informácie pomáhajú zorientovať sa v prostredí Bitcoinu či iných mien.

Andrej Danko – nepochopený vizionár

11.11.2023

Neveril by som, že jedného dňa budem schopný napísať tento blog, v ktorom by som chcel upozorniť na to, že je nešťastím, keď sa myšlienka „národného menu“ nepretaví do reality. Škoda, že pán Danko nedostal príležitosť prezentovať svoju víziu v celom rozsahu a ako po mnohý krát ostal nepochopený. Verím, že ja som ju pochopil správne. Dostať na stôl [...]

Kto z voličov si želá „Mafiánsky štát“ ?

24.09.2023

Na jednej strane je zarážajúce, že strach z utečencov je tak významným hnacím motorom na dosiahnutie výnimočného výsledku vo voľbách a na druhej strane chýba obava zo zverenia moci do rúk organizovaného zločinu. Pričom väčšina z tých, čo sa najviac obávajú „migrantov“ ich nevidela, nevidí a nebude vidieť. Avšak prevažná časť tých istých voličov sa [...]

Istý nevinou obvineného si môže byť jedine jeho kumpán

06.09.2023

Viete si predstaviť, že orgány činné v trestnom konaní by zahájili vyšetrovanie, alebo by nebodaj padlo obvinenie niekoho z Vašich príbuzných? Ako veľmi by ste si boli istí jeho/jej nevinou? Skúste ste si na tú otázku úprimne odpovedať. A išlo by pritom o príbuzného, o rodinu, o človeka ktorého možno poznáte od detstva. A teraz druhá otázka. Bol by obvinený nejaký [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 58
Celková čítanosť: 352998x
Priemerná čítanosť článkov: 6086x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy