Založ si blog

Čím je krytý BITCOIN či iné cryptomeny ?

Rozhodol som sa napísať na túto tému blog, nakoľko sa občas stretávam so zvláštnymi reakciami. Skôr než odprezentujem svoj názor, skúsim sa opýtať, čím je kryté EUR alebo USD ?

Dovolím si prevziať nasledovný citát:

„O tom, čo vlastne krytie peňazí, resp. meny činí a čo ju predstavuje, kolujú aj medzi vzdelancami divné predstavy. Menovite je to napríklad nevykoreniteľné a mylné presvedčenie, že mena musí byť „krytá“ zlatom, striebrom, meďou alebo niečím podobným. Iní si zase predstavujú, že pozemky a pôda sú meradlom peňažnej hodnoty. Nič z toho však nie je pravda. Odkiaľ sa teda berú tieto rozšírené nezmysly o nevyhnutnosti zlatého, strieborného alebo iného „krytia“ peňazí? Nuž, peniaze sú podľa svojej idei obyčajným (ustáleným) výmenným prostriedkom ľudskej práce resp. jej produktov.“

Johannes Rothkranz

Viac citátov nájdete tu

Takže je jasné, že EUR či iné meny sú kryté rovnako ako Bitcoin. Cryptomien je mnoho, lebo nie zas až tak zložité novú cryptomenu založiť narozdiel od toho, že jej falšovanie je prakticky nemožné. Podstata úspechu cryptomeny je jej rozšírenie a používanie. Bitcoin bol azda prvý a je v súčasnosti najpoužívanejší. Na medzinárodné trhy prerazili Dogecoin a Litecoin.

Výhoda cryptomeny je niekedy i jej nevýhoda. Myslím tým hlavne to, že cryptomeny nie sú pod kontrolou štátov, vlád. Výhodou je, že si žiadna vláda cez infláciu nemôže splácať svoje dlhy. Na druhej strane, hodnotu určuje výhradne trh. V našich končinách je to asi pre mnohých neprekonateľný problém, že štát sa nestará o to akú hodnotu bude mať to čo majú v peňaženke.

Bitcoin teda je regulárny prostriedok, uznaný mnohonásobne väčším množstvom ľudí než má obyvateľov Slovensko. Znamená to, že za Bitcoin si môžete bežne kupovať tovar, služby, inú menu. To, že ide o reálne platidlo zistíte napríklad ak nakúpite zlato, či striebro na Slovensku. O iných možnostiach použitia Bitcoinu na Slovensku sa dočítate v mojom inom blogu.

Ak chcete nakúpiť alebo predať Bitcoin, Dogecoin či Litecoin za USD alebo EUR, môžete využiť EXMO. V reálnom čase cez EXMO získate napríklad EUR a cez SEPA si ich pošlete na účet, alebo niekomu inému na účet.

Písal som o trende vytvárania ulíc, kde skoro všetci obchodníci či poskytovatelia služieb akceptujú Bitcoin.

Ak ja budem akceptovať Bitcoin ako odmenu za moju prácu a niekto iný bude akceptovať Bitcoin ako platidlo napríklad za potraviny, tak je to plnohodnotná mena bez diskusie. A toto už funguje, obzvlášť na medzinárodnej úrovni.

Dolovanie Bitcoin je ako ťažba zlata a bankovníctvo dokopy. Ťažba Bitcoin, či iných cryptomien zabezpečuje ich existenciu. nahrádza bankový sektor, či vlády. Ak by ste chceli platiť čerešňami, tiež potrebuje strom. Preto vo sfére krytomien je priestor na podnikanie aj v sektore ich ťažby.

Ale ak máte internetový obchod alebo kamenný, môžete akceptovať Bitcoin platby. O technických možnostiach ako predajca môže akceptovať Bitcoin platby sa chystám napísať v budúcnosti. Najväčšou výhodou toho je, že oproti akceptovaniu kariet, neživíte banku prehnanými poplatkami. Ťažobné poplatky za transakciu Bitcoinom platí zväčša odosielateľ a i tie sú zanedbateľné a väčšinou sú bez ohľadu na hodnotu prevodu 10000 Satoshi.

Každý môže spochybňovať Bitcoin či iné cryptomeny, je to jeho právo. Na svete je mnoho štátov, za ktorých menu si na Slovensku nekúpim absolútne nič, a ani žiadna banka mi ich nezamení za EUR či USD. Takže aký je rozdiel ak mám v elektronickej peňaženke 10 Bitcoinov alebo vo vrecku nohavíc 50 000 NGN / Nigeríjska Naira/ ? Hodnotou je to cca to isté. Ale aké je likvidita ? Ako a kde a ako rýchlo dokážem utratiť Bitcoin a ako rýchlo NGN ?

Ak si odpoviete na uvedené otázky, pochopíte čím je krytý Bitcoin.

Na svete je ďaleko viac papierových mien rôznych štátov, ktoré po vynesení z daného štátu nemajú prakticky žiadnu hodnotu, než je celkový počet existujúcich cryptomien. Dokonca máte peniaze, ktorých hodnota sa mení tak rýchlo, že než s nimi prídete z banky do obchodu, tak už si za ne nekúpite to čo ste chceli, lebo vám ich množstvo nebude stačiť.

Internet sa do istej miery stal „nadštátom“. Umožnil teda i vznik elektronickej meny, ktorá sa ujala.

Andrej Danko – nepochopený vizionár

11.11.2023

Neveril by som, že jedného dňa budem schopný napísať tento blog, v ktorom by som chcel upozorniť na to, že je nešťastím, keď sa myšlienka „národného menu“ nepretaví do reality. Škoda, že pán Danko nedostal príležitosť prezentovať svoju víziu v celom rozsahu a ako po mnohý krát ostal nepochopený. Verím, že ja som ju pochopil správne. Dostať na stôl [...]

Kto z voličov si želá „Mafiánsky štát“ ?

24.09.2023

Na jednej strane je zarážajúce, že strach z utečencov je tak významným hnacím motorom na dosiahnutie výnimočného výsledku vo voľbách a na druhej strane chýba obava zo zverenia moci do rúk organizovaného zločinu. Pričom väčšina z tých, čo sa najviac obávajú „migrantov“ ich nevidela, nevidí a nebude vidieť. Avšak prevažná časť tých istých voličov sa [...]

Istý nevinou obvineného si môže byť jedine jeho kumpán

06.09.2023

Viete si predstaviť, že orgány činné v trestnom konaní by zahájili vyšetrovanie, alebo by nebodaj padlo obvinenie niekoho z Vašich príbuzných? Ako veľmi by ste si boli istí jeho/jej nevinou? Skúste ste si na tú otázku úprimne odpovedať. A išlo by pritom o príbuzného, o rodinu, o človeka ktorého možno poznáte od detstva. A teraz druhá otázka. Bol by obvinený nejaký [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 58
Celková čítanosť: 352661x
Priemerná čítanosť článkov: 6080x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy